Pelisäännöt


Käyttäytyminen joukkueen tilaisuuksissa

Seurana vaadimme kaikilta jäseniltämme, niin pelaajilta kuin joukkueen toimintaa ohjaavilta aikuisiltakin hyviä käytöstapoja kaikissa joukkueen yhteisissä tilaisuuksissa. Tässä ei ole poikkeuksia, vaan haluamme olla tässä mallina kaikille toimintaamme seuraaville. Pelaajat ja valmentajat tulee sitouttaa käytöstapoihin siten, että jos ei toimi toivotulla tavalla ja aiheuttaa käytöksellään harmia, vahinkoa tai vaaraa muille, niin on jollakin tapaa velvollinen siitä vastaamaan. Toimenpiteenä junioreissa voi olla puhuttelu, harjoituksesta poisto tai viimeisenä joukkueesta erottaminen. Tämä on yksi keino taata muille rauha harrastaa lajia ja oppia uutta. Samaa tapaa sovelletaan myös LuVen edustuksessa, höntsävuoroilla ja joukkueiden valmennuksesta vastaavien henkilöiden kanssa.

Käytännöt harjoitusvuoroilla

Yritetään saapua hyvissä ajoin joukkueen yhteisiin tapahtumiin, peleihin ja harjoituksiin. Odotellaan kentän laidalla / pukuhuoneessa oman vuoron alkua. Kentälle ei kuitenkaan mennä ennen kuin vuorosta vastaava valmentaja siihen luvan antaa. Tämä siksi, että edellinen vuoro haluaa varmasti viedä asiansa ja harjoitteensa rauhassa loppuun.

Futsalissa yllä olevaan tekstiin tulee kentän kohdalle sali, mutta muuten käytäntö on yleispätevä sinnekin.

Joukkueen varusteet

Joukkueilla on varusteita kentän varustekopilla. Sieltä löytyy esimerkiksi eri kokoisia peliliivejä, harjoituskartioita, palloja, juomapulloja, lääkelaukkua jne. Näitä varusteita säilytetään vain ja ainoastaan koulun salilla eli niitä ei esimerkiksi viedä kotiin. Varusteita tulee myös huoltaa ja käsitellä, niin että niiden toiminnallinen ikä on mahdollisimman pitkä ja seuraavan henkilön on niitä kiva käyttää. Tähän antaa varmasti joukkueiden ohjaajat hyvät ohjeet joita noudatetaan.

Joukkueen ja seuran varusteet siis lukkojen takana kentällä, mutta omia varusteitaan ikävä kyllä juniorit joutuvat säilyttämään kotonaan, koska tilat ovat hyvin rajalliset.

Futsalissa yllä olevaan tekstiin tulee varustekopin tilalle salin häkkikoppi, mutta muuten tämäkin sääntö on yleispätevä sinnekin.

Henkilökohtaiset varusteet

Henkilökohtaisiin varusteihin luetaan tässä lajiin soveltuvat pelikengät, säärisuojat ja urheiluun soveltuva asu. Nämä on pidettävä siten, että aina joukkueen tilaisuuksissa tiedät missä omat välineet sijaitsevat. Varusteista kuuluu myös pitää siten huoli, että ne ovat ehjät ja palvelevat harrastamista oikealla tavalla. Junioreissa vanhempien kannattaakin aina joskus katsoa lastensa välineitä sillä silmällä, että ovatko ne turvalliset käyttää.

Kengät: Junnujen jalka kasvaa vauhdilla, mutta oikean kokoinen kenkä on suotavaa ihan jo lapsen harrastuksen ilon kannalta. Kengän tulee olla myös pelialustaan kulloinkin tarkoitettu. Keinonurmelle ei siis kuulu esimerkiksi laittaa vaihtonastaa. Futsalissa kengän tulee olla vaaleapohjainen sisäpelikenkä.

Säärisuojat: Hyvin pelisukkaan istuva ja suojaa säärelle antava säärisuoja on hyvä ehkäisy pelin tiimellyksessä tuleville kivuliaille osumille sääreen. Futsaliin pätee sama.

Asu: Kesällä kentällä shortsit ja t-paita on vallan mainio peliasuste. Ilmojen ollessa kylmiä voi aina lisätä päälle pitkää housua tai puseroa. Asusteen on kuitenkin oltava sellainen jossa on helppo liikkua. Futsalissa voi vetää ympäri vuoden sisälämpötilassa shortseilla ja t-paidalla.