Pelisäännöt


Käyttäytyminen joukkueen tilaisuuksissa

Seurana vaadimme kaikilta jäseniltämme, niin pelaajilta kuin joukkueen toimintaa ohjaavilta aikuisiltakin hyviä käytöstapoja kaikissa joukkueen yhteisissä tilaisuuksissa. Tässä ei ole poikkeuksia, vaan haluamme olla tässä mallina kaikille toimintaamme seuraaville. Pelaajat ja valmentajat tulee sitouttaa käytöstapoihin siten, että jos ei toimi toivotulla tavalla ja aiheuttaa käytöksellään harmia, vahinkoa tai vaaraa muille, niin on jollakin tapaa velvollinen siitä vastaamaan. Toimenpiteenä junioreissa voi olla puhuttelu, harjoituksesta poisto tai viimeisenä joukkueesta erottaminen. Tämä on yksi keino taata muille rauha harrastaa lajia ja oppia uutta. Samaa tapaa sovelletaan myös SB LuVen edustuksessa, höntsävuoroilla ja joukkueiden valmennuksesta vastaavien henkilöiden kanssa.

Käytännöt harjoitusvuoroilla

Yritetään saapua hyvissä ajoin salille ja sille osoitettuun pukuhuoneeseen. Odotellaan pukuhuoneessa oman vuoron alkua, mutta jos pukuhuone täyttyy odottajista ja alkaa olla ahdasta, niin voi mennä saliin vievälle käytävälle odottamaan. Saliin ei kuitenkaan mennä ennen kuin vuorosta vastaava valmentaja siihen luvan antaa. Tämä siksi, että edellinen vuoro haluaa varmasti viedä asiansa ja harjoitteensa rauhassa loppuun.

Salibandyssa asiaan kuuluu isosti kaukalo. Kaukalon mahdolliseen rakentamiseen tai purkuun saa osallistua ohjatusti, jos siitä ei koidu vaaraa itselle tai muille joukkueen jäsenille. Salin toimintaan liittyviin ohjaustauluihin jolla ohjataan esimerkiksi väliverhoja saa koskea ainoastaan aikuinen ja toimintoihin perehdytetty henkilö.

Vuorojen päätteeksi poistutaan salista, kun aika loppuu. Suosittelemme varsinkin vanhemmissa ikäluokissa suihkussa käyntiä ja peseytymistä jo salilla. Pukuhuoneet on aina varattu vähintään tunniksi omalle joukkueella harjoitusten jälkeen eli suihkussa ehtii ihan hyvin rauhassa käydä. Kun poistutaan pukuhuoneesta, niin poistutaan samantein myös koko koulurakennuksesta.

Joukkueen varusteet

Joukkueilla on varusteita koulun salin varastolla. Sieltä löytyy esimerkiksi eri kokoisia maalivahdin varustesettejä ihan pienimmistä isoon mieheen. Näitä varusteita säilytetään vain ja ainoastaan koulun salilla eli niitä ei esimerkiksi viedä kotiin. Varusteita tulee myös huoltaa ja käsitellä, niin että niiden toiminnallinen ikä on mahdollisimman pitkä ja seuraavan henkilön on niitä kiva käyttää. Tähän antaa varmasti joukkueiden ohjaajat hyvät ohjeet joita noudatetaan.

Joukkueen ja seuran varusteet siis lukkojen takana salilla, mutta omia varusteitaan ikävä kyllä juniorit joutuvat säilyttämään kotonaan, koska tilat ovat hyvin rajalliset.

Henkilökohtaiset varusteet

Henkilökohtaisiin varusteihin luetaan tässä salibandymaila, sisäpelikengät ja suojalasit. Nämä on pidettävä siten, että aina joukkueen tilaisuuksissa tiedät missä omat välineet sijaitsevat. Varusteista kuuluu myös pitää siten huoli, että ne ovat ehjät ja palvelevat harrastamista oikealla tavalla. Junioreissa vanhempien kannattaakin aina joskus katsoa lastensa välineitä sillä silmällä, että ovatko esimerkiksi turvalliset käyttää.

Maila: Oikean mittainen väline ylettyy lattiasta navan ja rintalastan väliin. Mailaa käytetään vain sisäpeleissä eli ulkopeliin on sitten oma mailansa. Maila on oltava ehjä, koska rikkinäinen lapa esimerkiksi tekee ilkeää jälkeä osuessaan sopivasti kanssapelaajaan.

Sisäpelikengät: Kenkä on hyvin istuva ja oikean kokoinen käyttäjälleen. Pohjan on oltava pitävä ja vaalea. Mustapohjaiselle kengällä ei saliin pelaamaan pääse.

Suojalasit: Suojalasit ovat lajiin tarkoitetut ja ne on oltava ehjät, sekä päähän hyvin muotoutuvat. Laseja on muutamia eri muotoisia ja toiset eivät vaan toiselle sovi. Sellaiset ovat leuan ja otsan väliä heiluessaan enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Suojalasit ovat alle 18-vuotiaille pakolliset.